Pachnący czy śmierdzący PAN CZOSNEK??

WITAM! Mój ulubiony śmierdziel!!
Czosnek wzmacnia i wspomaga układ opornościowy organizmu. Amerykańskie badania dowiodły, że codzienne spożywanie dwóch ząbków czosnku zmniejsza średnio o 10% poziom cholesterolu, co stanowi skuteczną ochronę przed zwapnieniem naczyń (miażdżycą).
Udowodniono już, że działa także jak naturalny antybiotyk zabijający zarazki chorobotwórcze.
Czosnek należy posiekać lub wycisnąć, niszcząc w ten sposób ściany komórkowe.
Jestem zwolenniczką tej “śmierdzącej różyczki”, w mojej kuchni wiedzie prym.
Czy Ty również lubisz czosnek jako przyprawę?

Syrop czosnkowy:

Rozgnieść lub bardzo drobno posiekać 5 ząbków czosnku i zmieszać z 4 czubatymi łyżkami cukru. Do naczynia wlać tyle wody, żeby przykryła tę mieszankę. Następnie podgrzewać, odstawić na 5 minut i przecedzić przez szmatkę. Przy dolegliwościach dróg oddechowych, takich jak kaszel i zapalenie oskrzeli, ilość tę stosować w ciągu dnia podzieloną na kilka dawek.

8 myśli na temat “Pachnący czy śmierdzący PAN CZOSNEK??”

  1. Czosnku do tej pory używałam jako przyprawy. Twoje porady wydają się bardzo interesujące. Skorzystam a o efektach napiszę. Pozdrawiam – Teresa

  2. Witam i mocno ściskam.
    Znalazłam mój przepis – lekarstwo na przeziębienia:
    3 średniej wielkości główki czosnku zalać 1 litrem przegotowanej wody(ostudzonej). Po 24 godz. przecedzić, dodać sok z 3 cytryn, 3 łyżki miodu.
    Pić 3 razy dziennie po łyżce stołowej. Sprawdzone, smacznego i polecam!
    Teresa

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.