Jabłecznik – “Domator”

Jesień to fakt – wieje chłodem, więcej czasu spędzam w domu i mogę się poświęcić zajęciom w kuchni.
Wypieki to moja “pięta achillesowa”, więc szukałam prostego przepisu na jabłecznik.
To jest mój pierwszy jabłecznik w życiu.


Przepis zaczerpnęłam ze strony  www.wkrainiesmakow.blogspot.com

 Jabłecznik udał się, co widać na zdjęciu  
smakuje – proszę skosztować!

Składniki na ciasto kruche:
 1/2 kg. mąki (ja miałam 650)
5 żółtek, 1 margaryna/masło (z masłem ciasto smaczniejsze)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza z kisielem:
 1/2 szkl. cukru
1 duży kisiel truskawkowy (ja dodałam malinowy)
Mus jabłkowy:
 Duży słoik musu jabłkowego, cukier waniliowy, ja dodałam szczyptę cynamonu.
Kruche ciasto:
 Wszystkie składniki posiekać, dodać żółtka i całość zagnieść, podzielić na dwie części, owinąć w folię i włożyć na pół godziny do zamrażarki
Mus jabłkowy lekko podgrzać, dodać cukier waniliowy, ewentualnie cynamon. 
Beza kisielowa:
 5 białek ubić na sztywno,dodać cukier i dalej ubijać do czasu aż beza stanie się błyszcząca.
Na koniec wsypać kisiel i całość delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
Przełożenie:
 Brytfankę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem.
Z zamrażalnika wyjąć część ciasta i na tarce o dużych oczkach tarkujemy je na spód brytfanki. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy a na jabłka wykładamy kisielową bezę.
Na bezę tarkujemy drugą część ciasta.
Jabłecznik pieczemy w  180’C przez około 50 min.

   Dla urozmaicenia przepisu do jednej części ciasta dodajemy 1 łyżkę kakao.
 Jabłecznik jest pyszny, tylko na spód muszę dodać więcej niż połowę ciasta.

3 komentarze do “Jabłecznik – “Domator””

  1. Przepysznie wyglada ten Twoj jablecznik, potworny Domator z niego!
    Nie chce mi sie uwiezyc ze to "pierwszy w zyciu"!

    A na to zimno nadchodzace i momenty spedzane na zewnatrz…masz jakies recepty lub pomysly jak wzmacniac system uklad odpornosciowy? Jakas herbatka z imbire…..Karolina

Leave a Reply to Maria Cancel reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.