Salsa paprykowa


Sierpień to idealny czas na robienie przetworów z warzyw i owoców. Nie żałuj czasu i zabierz się do samodzielnego robienia przetworów. Przez resztę roku będziesz błogosławić tę decyzję! Podpowiadam, jak łatwo przygotować z nich dodatek do drugiego dania, kanapek lub deserów. Niektóre z przepisów są mojej mamy i siostry. Dzisiaj proponuję jeden z takich przepisów.

Składniki

  • 4kg czerwona papryka
  • 1.5 szklanki cukru
  • 8-10 łyżek soli
  • 1 papryczka chilli (jeśli lubisz bardziej pikantną)
  • 2 łyżki chilli z proszku
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 główka czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 480 dkg przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Paprykę zmielić na maszynce, czosnek zetrzeć, dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i gotować 5-10 minut. Gorące wlać do słoików i przewrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia.

P.S. Sposób na zdrowie bez chemii (jak oczyścić warzywa i owoce z pestycydów)

Warzywa i owoce są często pokryte pestycydami i innymi środkami chemicznymi, które nie rozpuszczają się w wodzie.

Metoda 2w1
Czyli płukanie najpierw w wodzie z odczynem kwaśnym, który niszczy bakterie, a następnie w wodzie zasadowej, usuwającej pestycydy.

Płukanka kwaśna
Na 1 litr wody dodaj pół szklanki octu albo 3 łyżki kwasku cytrynowego. Włóż warzywa lub owoce na 2-3 minuty.

Płukanka zasadowa
Do litra wody wsyp jedną czubatą łyżkę sody. Zanurz w niej produkty wypłukane w kwaśnej wodzie na kolejne 2-3 minuty. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą (zaczerpnięte z kobiecego poradnika).

 

Zapisz

2 myśli na temat “Salsa paprykowa”

Dodaj komentarz