BABCIA RADZI

Surówka z białej rzodkiewki

Rzodkiew ma wiele odmian. U nas najczęściej spotykamy długie, białe.

Ma ona mało kalorii, a dużo witaminy C z grupy B i karotenu. Jest obfita w błonnik, cenne związki siarki, sole potasu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu oraz olejki eteryczne o działaniu bakteriobójczym.

Składniki na 8 porcji

Rzodkiew, jabłka oraz por (białą część) umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Korzeń rzepy zatrzeć na tarce i odsączyć na sitku. Por (białą część) pokroić w cieniutkie plasterki.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wszystkie składniki wymieszać w misce, tzn odciśniętą rzodkiew, por i jabłka lekko posolić, dodać śmietanę i majonez, dokładnie wymieszać.

Jest to nasza ulubiona i bardzo łatwa do zrobienia surówka.

Exit mobile version