Zaczynam letnie “dżem session” w mojej kuchni.
Przetwory z warzyw i owoców to dla mnie pole dla eksperymentów. Na początek kiszona sałata. Różne warzywa kisiłam, teraz próba z sałatą lodową. Po ukiszeniu jest smaczna i krucha.
Składniki:
- 3-4 główki sałaty lodowej
- 4 kawałki chrzanu
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- kilka gałązek kopru z baldachimami
- kilka ziarenek gorczycy
Wykonanie:
- Liście sałaty dokładnie umyć i porwać na kawałki, w garnku zagotować litr wody, wsypać sól, wymieszać i wystudzić.
- Słoiki starannie umyć, wyparzyć wrzątkiem i wysterylizować w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku – jest to bardzo ważne, żeby nasza sałata się nie zepsuła.
- Na dno każdego słoika wrzuć po kawałku chrzanu, kilka ziaren gorczycy, gałązkę kopru i 2 ząbki czosnku, a następnie ciasno ułóż sałatę. Pozostałe ząbki czosnku oraz koper rozłożyć na wierzchu sałaty.
- Sałatę z przyprawami zalać przestudzoną zalewą i zamknąć słoje. Kiszona sałata jest gotowa do spożycia po 2-3 dniach.
Źródło: Pani Teresa Skotnicka