BABCIA RADZI

Ogórek dla ludzi skłonnych do tycia

Prawie wszyscy lubimy jeść mizerię. Potarte ogórki z jogurtem – pycha! Oprócz tego, że są mało kaloryczne, pomagają przy wielu chorobach. Poleca się jeść świeże ogórki i pić sok z ogórków jako środek moczopędny, który pomaga przy obrzękach. Wywar ze startych ogórków pomaga przy chorobach wątroby. Zawartość znacznej ilości potasu w ogórkach przyczynia się do poprawy pracy serca i normalizuje ciśnienie krwi. Kolejną zaletą ogórka jest zawarty w nim jod w łatwo przyswajalnej formie. To bardzo ważne dla normalnej pracy tarczycy. Regularne spożywanie świeżych ogórków hamuje przemianę węglowodanów w tłuszcz. Jeśli chcesz trochę schudnąć, to dieta ze świeżych ogórków Ci posłuży. Dlatego należy codziennie przed posiłkiem jeść ogórki. Natomiast kiszone ogórki sprzyjają wzmożeniu apetytu, dlatego nie polecam ich ludziom skłonnym do tycia, a także cierpiącym na schorzenia wątroby.

Na podstawie artykułu autorstwa Anety Drozdy.

Exit mobile version