Ta dekoracja została wykonana z plonów jakie wyrosły w ogródku u mojej siostry.
Obecnie dynia króluje niepodzielnie i rozjaśnia jesienne dni.
Ta na zdjęciu obecnie jest piękną dekoracją,już za chwilę zostanie skonsumowaną .
Jak wiecie dynię można w odpowiedniej temperaturze przechowywać nawet pół roku.
Przetwory z niej są smaczne i zawierają cały szereg witamin,{A,B,C,E,K} i mikroelementów, {m.in. potas, wapń, fosfor i cynk} oraz karoteny i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jest to bardzo pożywne warzywo,tyle można z niej wyczarować smacznych dań.
Upieczoną w piekarniku zmiksowałam blenderem i zrobiłam zapas purée z dyni, zapakowałam go do woreczków i zamroziłam.
Będzie jak znalazł na zupę, do babki, lasagne albo zrobię dżem.
Pozdrawiam.
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz