BABCIA RADZI

Buraki z papryczką chili – smaczna sałatka na zimę!

Lubię przetwarzać warzywa, bo ich wartość odżywcza wzrasta po przetworzeniu. Sałatkę tę warto zamknąć w słoiczku na zimę.
Dodatkową zaletą przygotowywania przetworów w domu jest to, że nie zawierają konserwantów.

Składniki:

Wykonanie:

Cukier z octem doprowadzić do wrzenia. Papryczki oczyścić z pestek i drobno pokroić. Sparzyć. Cebulę drobno pokroić i również sparzyć. Połączyć ocet z cukrem, cebulę i papryczki i zblendować. Buraki ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce. Wszystkie połączone składniki zagotować. Napełnić słoiki i odwrócić jej do góry dnem, aż ostygną.

Sałatka ta jest ulubioną przez moich domowników, mogę ją polecić z pełnym przekonaniem!

Exit mobile version