Lubię przetwarzać warzywa, bo ich wartość odżywcza wzrasta po przetworzeniu. Sałatkę tę warto zamknąć w słoiczku na zimę.
Dodatkową zaletą przygotowywania przetworów w domu jest to, że nie zawierają konserwantów.
Składniki:
- 6 kg buraków
- 7 dużych cebuli
- 15 dg ostrej papryczki chili
- 15 dg cukru (niektóre gatunki są bardzo słodkie, więc cukier według uznania)
- 1/4l octu jabłkowego
Wykonanie:
Cukier z octem doprowadzić do wrzenia. Papryczki oczyścić z pestek i drobno pokroić. Sparzyć. Cebulę drobno pokroić i również sparzyć. Połączyć ocet z cukrem, cebulę i papryczki i zblendować. Buraki ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce. Wszystkie połączone składniki zagotować. Napełnić słoiki i odwrócić jej do góry dnem, aż ostygną.
Sałatka ta jest ulubioną przez moich domowników, mogę ją polecić z pełnym przekonaniem!
Interesujący przepis. Do tej pory buraczki robiłam bez innych dodatków, ale, być może, spróbuję czegoś nowego. Dziękuję za inspirację 🙂
Przepis jest sprawdzony i wszystkim bardzo smakuje! Pozdrawiam 🙂
Buraczki są przepyszne, palce lizać!
Dodatkowym plusem jest to, że jak raz przygotujemy, to mamy gotową jarzynkę do obiadu,na już – zawsze pod ręką!
I właśnie o to mi chodzi! Pozdrawiam 🙂