Przepis zaczerpnęłam ze strony kocham wieś newslettere |
Powracam do mojego ulubionego śmierdziela-czosnku, mnie smakuje,mojej rodzince bo śmierdzi.
Znalazłam na blogu “kocham wieś”przepis na pietruszkowe pesto, gdzie czosnek i pietruszka-to smaczny , dosmaczony orzechami włoskimi lub brazylijskimi i oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.Pietruszka niweluje zapach czosnku, problem śmierdzący sam się rozwiązał.
Teraz, zimą, może nam pomóc w podniesieniu nieco nadwyrężonej odporności oraz poprawić
nam humor.
Pietruszkowe pesto ma wiele witamin i minerałów,lepiej działa niż wszelkie witaminy w tabletkach
i pysznie smakuje!!!
Ja używam do kanapek,zup, sałatek. a makaron z pietruszkowym pesto posypany startym parmezanem smakuje wyśmienicie,
Błyskawiczne danie, życzę smacznego!!!
Przepis na pietruszkowe pesto:
- pęczek dorodnej pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże orzechy włoskie lub brazylijskie (bo słodkie)
- sol, pieprz i sok z cytryny
Przekładam do słoika, i dodaję starty parmezan, trzymam w lodówce.
Można też zamrozić małe porcje np. w pojemniczkach na lód.
Polecam!!! Życzę smacznego:)
Wypróbowałam,sprawdza się w wielu potrawach dodając im smaku i aromatu..Gratuluję1!
W mojej kuchni "pietruszkowe pesto" jest niezbędną przyprawą!!!
cieplutko pozdrawiam Maria
Brzmi apetycznie, muszę spróbować!
W mojej kuchni, pietruszkowe pesto,stało się niezbędną przyprawą;))Ze względu na walory smakowe jak i na korzyści smakowe!!!Pozdrawiam
Pychotka! smaruje tym kanapki i doprawiam prawie wszystko, co jem :))
Bardzo miło mi to czytać,także dlatego że w mojej kuchni
stale gości bo daje odporność na wszelkie schorzenia;))
cieplutko pozdrawiam