Warzywa kapustne zawierają glukozynaty i inne źródła siarki, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, warzywa kapustne są dobrym źródłem witaminy C i należą do warzyw najbogatszych w kwas foliowy.
Spożywane regularnie dostarczają też organizmowi dość dużo mikroelementów. Wiemy że wszystkie warzywa można kisić, więc zrobiłam kiszonkę z kapusty pekińskiej. Przepis ten to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoju do 3 tygodni.
Skład:
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 marchew
- 6 rzodkiewek
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki soli kamiennej (najlepiej kłodawskiej niejodowanej)
- 3 plasterki imbiru
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj, rzodkiewki i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Imbir pokrój w cieniutkie paski, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wsyp wszystkie składniki do miski i wymieszaj z solą i pieprzem cayenne, ugniataj aż puszczą soki.
Przełóż składniki do słoja, przykryj talerzykiem, dociąż go słoikiem z wodą. Warzywa powinny być przykryte przynajmniej 1 cm warstwą soku. Trzymaj w ciepłym miejscu do 5 dni. Po ukiszeniu surówka jest gotowa do spożycia.
źródło: “Jedz zdrowo i żyj zdrowo” i “Księga Warzyw”.
Bardzo smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania! Na każdą porę roku! Polecam!!!
Super, bardzo się raduję, że smakuje .