Mój własny pomysł na “mus malinowo-jabłkowy”.
Propozycja dla dzieci,
które lubią słodycze,
sprawdziłam na własnych wnukach.
Zamiast batonika lub cukierka proponuję dzieciom mus.
Zerwałam resztki malin
i połączyłam z jabłkami:
3 kg. jabłka
1 kg. maliny
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 cytryna
1/2 szklanki cukru trzcinowego
Jabłka obrać, wykroić gniazda, pokroić na ćwiartki.
Do garnka wlać wodę i włożyć pokrojone jabłka.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę z pozostałości i wycisnąć sok.
Jabłka prażyć na małym ogniu,często mieszając.
Gdy zaczną się rozpadać, dodać pozostałe składniki.
Gdy nabiorą konsystencji musu można zmiksować ale niekoniecznie.
Gorące nakładać do słoików, dobrze zakręcić
i pasteryzować przez 15 minut.
Ten mus może być drugim śniadaniem, dodatkiem do naleśników, lub ryżu i oczywiście deserem.
Życzę smacznego!!!!!!
Potwierdzam! Pychotka.. codziennie zaczynam dzień w pracy od bułeczki z musem 🙂
Ten mus, na spodzie biszkoptowym też smaczny:)
Skorzystam i zrobię dla moich wnuczek ( a może i dla mnie i męża???)
A miodek imbirowy wyleczył Darię z kataru!
Moje wnuczki też zachwalają! Pozdrawiam serdecznie:)
,Samo zdrowie ,ale też i radość smakowania…po prostu apetyczne..Pozdrawiam cieplutko
Sezon malin,tuż tuz,więc mus będę gotowała, żeby tylko maliny obrodziły…
Pozdrawiam serdecznie