Czerwiec to najlepszy czas, aby zbierać i suszyć kwiaty Czarnego Bzu. Bez wzmacnia i chroni cały organizm, oczyszcza go z toksyn i jest pomocny w zaparciach. Leczy także układ pokarmowy. Czarny Bez jest skarbnicą witaminy C, beta- karotenu i wielu cennych minerałów (wapń, cynk, selen). Z Bzu można robić różne mikstury, moją ulubioną jest nalewka “Bronci”, ma wyśmienity smak, zapach i bardzo prosty sposób wykonania.
- 10 dużych kwiatów
- 1 litr wody
- 10 g. kwasku cytrynowego
- 300g. cukru
- 750 ml. dobrej, czystej wódki
Kwiaty zalać litrem gotującej się wody, zostawić w tej zalewie na 24h., od czasu do czasu pomieszać. Po upływie 24h wycisnąć kwiaty mocno przez ścierkę, dodać 10g. kwasku cytrynowego, 300g. cukru i 750ml. dobrej, czystej wódki.
Likier jest gotowy, ale dobrze, gdy poleżakuje w ciemnym, suchym miejscy przez kilka miesięcy. Im dłużej, tym lepiej.
P.S
Likier też można wykonać z suszonego Bzu, należy pamiętać, że susz jest dwa razy mocniejszy od świeżych kwiatów. Proporcje: jedna szklanka świeżych kwiatów, to jedna filiżanka suszonych kwiatów Czarnego Bzu.
Likier jest tak pyszny, że można się zapomnieć, a wtedy nie ręczę za skutki.
Pijcie na zdrowie. Maria.
Probowałam! Pycha!
Ja tez zrobilam ten likier i bardzo jestem ciekawa smaku Twojego likieru.
Musimy porownac!
Bronia
Ja też jestem ciekawa! Przecież czasami uczeń przerasta mistrza..
Kasia
Mój likier"Broni"odstawiłam na sześć miesięcy a zatem na smakowanie zapraszam w okolicy Świąt Bożego Narodzenia;)))
Kasiu równierz jesteś zaproszona na degustację !!!
…kolor miodu apetyczny…ale bez CUDOWNY!!!!pozdrawiam serdecznie.
Likier z bzu czarnego smakuje wyśmienicie,obecnie nabiera mocy
zapraszam w Święta Bożego Narodzenia,pozdrawiam serdecznie
Mario – likier wspaniale wyglada! Zazdroszcze ogrodu i krzaku bzu 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
OOO… Świetny przepis, na pewno go wypróbuję za kilka tygodni. Przypięłam go sobie by nie zapomnieć.
Mój krzak bzu będzie mia dużo kwiatów,a mam jeszcze jeden przepis na nalewkę.Za kilka dni będzie nowy post,zapraszam, serdecznie pozdrawiam:)