Składniki:
- 2 łyżki startego chrzanu
- 1/4 szklanki startego imbiru
- 70ml octu jabłkowego organicznego
- 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki kurkumy w proszku
- 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 świeże papryczki chili
Wszystko, poza octem, wkładamy do miski i mieszamy. Po wykonaniu mieszania, będzie nam potrzebny wielki słoik, do którego wsypiemy całą zawartość miski. Następnie do słoika wlewamy ocet jabłkowy, po czym zakręcamy i silnie wstrząsamy, by wszystko dokładnie się wymieszało. Słoik ten odstawiamy na dwa tygodnie w suche i chłodne miejsce. Każdego dnia kilka razy należy nim wstrząsnąć. Po dwóch tygodniach oczekiwania, miksujemy miksturę i zażywamy jedną łyżeczkę do śniadania i jedną do kolacji. Chciałabym zwrócić uwagę na jedną kwestię. Napój ma bardzo ostry smak i szybko rozgrzewa, dlatego też warto po wypiciu łyżeczki zjeść plasterek cytryny, limonki, lub pomarańczy. Jest bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży, można go podawać dzieciom. Ten napój działa silnie przeciwbakteryjnie przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Coraz częściej według dietetyków, ocet jabłkowy zalicza się do suplementów diety. Badania naukowe wykazały, że pozytywnie wpływa na dolegliwości alergiczne, grypę, dnę moczanową, stany zapalne, bóle gardła. Ponadto poprawia samopoczucie i humor!
Podziel się tym postem ze swoimi znajomymi, każdemu może się on przydać, lub kogoś zainteresować!
Pomysł zaczerpnięty z Ulubione
A tak przedstawia się efekt końcowy! |
Trzeba będzie spróbować 🙂
Ja rozpoczęłam kurację!
Ja rozpoczęłam kurację!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Fajnie przepala gardło 😀
trzeba sie za to zabrac
Dobrze że mi przypomniałaś,pora na przygotowanie,pozdrawiam…
Jakkolwiek zdrowotne zalety tej mikstury są zapewne niezrównane, myślę, że trzeba by mnie wpierw uśpić by moje delikatne podniebienie to przyjęło 🙂
Trudno zacząć,podniebienie przyzwyczaja się do smaku.Ciplutko pozdrawiam…