Sierpień to idealny czas na robienie przetworów z warzyw i owoców. Nie żałuj czasu i zabierz się do samodzielnego robienia przetworów. Przez resztę roku będziesz błogosławić tę decyzję! Podpowiadam, jak łatwo przygotować z nich dodatek do drugiego dania, kanapek lub deserów. Niektóre z przepisów są mojej mamy i siostry. Dzisiaj proponuję jeden z takich przepisów.
Składniki
- 4kg czerwona papryka
- 1.5 szklanki cukru
- 8-10 łyżek soli
- 1 papryczka chilli (jeśli lubisz bardziej pikantną)
- 2 łyżki chilli z proszku
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 główka czosnku
- 4 listki laurowe
- 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
- 480 dkg przecieru pomidorowego
Przygotowanie
Paprykę zmielić na maszynce, czosnek zetrzeć, dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i gotować 5-10 minut. Gorące wlać do słoików i przewrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia.
P.S. Sposób na zdrowie bez chemii (jak oczyścić warzywa i owoce z pestycydów)
Warzywa i owoce są często pokryte pestycydami i innymi środkami chemicznymi, które nie rozpuszczają się w wodzie.
Metoda 2w1
Czyli płukanie najpierw w wodzie z odczynem kwaśnym, który niszczy bakterie, a następnie w wodzie zasadowej, usuwającej pestycydy.
Płukanka kwaśna
Na 1 litr wody dodaj pół szklanki octu albo 3 łyżki kwasku cytrynowego. Włóż warzywa lub owoce na 2-3 minuty.
Płukanka zasadowa
Do litra wody wsyp jedną czubatą łyżkę sody. Zanurz w niej produkty wypłukane w kwaśnej wodzie na kolejne 2-3 minuty. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą (zaczerpnięte z kobiecego poradnika).
Salsa, jeden z najlepszych sosów, jakie jadłam!
Dziękuję Kasiu,mnie też smakuje.