Ta przyprawa ma niesamowite właściwości.
Jest przydatna w walce z wieloma chorobami. Sproszkowane kłączę kurkumy działa silnie przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Zmniejsza stany zapalne i działa przeciwbólowo u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Badania przeprowadzone nad składem kurkumy i jej właściwościami udowodniły, że występujący w niej składnik- kurkumina- jest skuteczny w zaburzeniach depresyjnych. Zmniejsza stężenie cholesterolu i skłonność do zakrzepicy. Może zapobiegać nowotworom. Mówią, że kurkuma zjada raka. Chroni wątrobę przed szkodliwymi substancjami, działając przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Pobudza również wydzielanie żółci i syntetyzuje enzymy wątrobowe. Kurkuma wzmacnia serce. Badania wykazały, że kurkuma może chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi- takimi, jak choroba alzheimera. Od jakiegoś czasu wypijam na czczo tę miksturę i czuję się znakomicie.
Przygotowanie:
- szklanka przegotowanej, ciepłej wody
- pół łyżeczki kurkumy
- sok z połówki cytryny
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki miodu
Wszystko dokładnie mieszamy.
Życzę smacznego i dużo zdrówka!
Samo zdrowie! Niewiele kosztuje, a ile robi dobrego! Polecam!:)
Myślę,jestem przekonana że wirusy mnie omijają.Serdecznie pozdrawiam.