Jabłka + dynia = smaczny duet!
Teraz mamy duży wybór rodzajów jabłek i dyni.
Jabłka są smaczne i łatwo dostępne.
Jest to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych.
Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, owoce te regulują prace jelit i chronią przed miażdżycą.
Wzmacniają układ odpornościowy, wspierają pracę mózgu i oczyszczają organizm z toksyn.
Jabłka są wyśmienite w połączeniu z dynią.
Możemy zrobić z nich przetwory, na przykład dżem. Dynia dzięki zawartości beta karotenu obniża poziom złego cholesterolu we krwi i chroni przed powstawaniem złogów miażdżycowych.
Reguluje ciśnienie tętnicze i zapobiega chorobom serca
oraz układu krążenia. Dynia wraz z jabłkiem dodatkowo wzmacniają naszą odporność.
Składniki:
- 2 małe dynie
- 8 średnich jabłek
- 2 banany
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 cytryny (sok+skórka)
- 1 łyżeczka gałki muszkatowej
- szklanka wody
Wykonanie:
Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem.
Zanurz ją w wodzie z octem i sodą.
Dynię pokrój w kostkę.
Do bardzo wysokiego garnka wlej szklankę wody i wrzuć pokrojoną w kostkę dynię.
Duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. W ciągu tych 10 minut, zetrzyj skórkę z cytryny.
Odłóż ją na bok.
Obierz jabłka i pokrój na małe kawałeczki.
Polej je sokiem z 2 cytryn.
Jabłka, banany i skórkę cytrynową wrzuć do dyni.
Duś pod przykryciem około 15 minut.
Zdejmij pokrywkę, dodaj cukier i gałkę.
Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną, a dżem zgęstnieje, czyli około 30/35 minut.
Uwaga! Wrzący dżem będzie pryskał, dlatego proponuję gotowanie w wysokim garnku.
Wrzący dżem nakładaj do wyparzonych słoików.
Zakręć wyparzoną nakrętką i odwróć do góry dnem.
Polecam i pozdrawiam!
Przepis sprawdzony i zaczerpnięty z prasy.
Idealnie idealny, jesienny pomysł na dżem. Super!
Dziękuję, Twój komentarz sprawił mi radość! Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka 🙂
Warto mieć w spiżarni takie smakołyki, zdrowe, wartościowe, z wiadomym składem. Samo zdrowie.
Pani Dorotko,też tak myślę i robię dla moich milusińskich.Pozdrawiam.