Czarny bez- Sambucus nigra

Wciąż żywa jest wiara w magiczną i mistyczną moc bzu.
Czarny bez wykorzystywany jest w medycynie i w kuchni.
Ze świeżych kwiatów bzu można robić wino, nalewkę/likier, lub z suszonych kwiatów bzu herbatkę.
Mają przyjemny, kwiatowy smak.
Owoce można zamrażać, ale po rozmrożeniu należy je gotować kilka minut.
Sprawdzają się też w deserach i wypiekach.
Jagody czarno bzu mają właściwości odżywcze, porównywalne z winogronami.

Zbiór i przechowywanie:
Kwiaty zbierać wcześnie, w suche (pozbawione rosy) poranki.
Rozłożyć na czystym papierze kuchennym i w ten sposób pozbyć się robaków.
Owoce należy zbierać, kiedy staną się czarne.

P.S.
Czarny bez nie powinien być stosowany przez kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią.

Dziękuję za odwiedziny, jesteście tu mile widziani!

Dodaj komentarz