Oleje Ziołowe cz.1

Można kupić gotowe, ale odpowiednio dobrane składniki ziół tworzą doskonałe oleje. Zioła do kompozycji można posadzić na parapecie okna w jednej skrzynce, dzięki temu- oszczędzając miejsce, sadzimy kilka ulubionych ziół. Odpowiednio dobrane zioła podkreślają smak każdej potrawy, a oleje ziołowe wzbogacą smak dipów, marynat, sosów i dresingów. Do wyprodukowania najlepiej używać ziół sezonowych. Im bardziej intensywny aromat ziół, tym lepszy będzie smak oleju. Można eksperymentować z oregano, majerankiem, bazylią, chili, czosnkiem, imbirem, kolendrą, pietruszką.
Zioła należy dokładnie umyć, aby pozbyć się zanieczyszczeń i pestycydów.

Przepisy zaczerpnięte z “Wielka Księga Ziół”.

OLEJ BAZYLIOWY

  • 3 łyżki listków świeżej bazylii
  • 1 szklanka (250ml) wrzątku
  • 2 szklanki (500ml) oliwy z oliwek

1. Listki bazylii włożyć do miski średniej wielkości i zalać wrzątkiem.
2. Odstawić na 2 minuty, po czym odcedzić i delikatnie osuszyć.
Bazylię i olej zmiksować w robocie kuchennym, tak, aby składniki równomiernie się połączyły. Można również listki drobno posiekać, dodać 2 łyżki oliwy i starannie rozetrzeć, a następnie wlać resztę oleju.
Ostawić na 2-3 dni, żeby olej nabrał intensywnego smaku. Przecedzić przez kawałek gazy i przelać do butelki o pojemności 500ml. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dodawać do pomidorów i sałatek z zielonych warzyw.

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.