Mam bardzo łatwy przepis na babkę drożdżową bez uciążliwego wyrabiania. Jedynie bardzo rygorystycznie należy przestrzegać kolejności dodawanych składników. Do głębokiej miski według następującej kolejności;
- 5 jajek
- rozkruszona kostka drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 5 szklanek przesianej mąki
Przykryć ścierką i odstawić na trzy godziny. Po upływie trzech godzin, zamieszać. Do gotowego ciasta według uznania, dołożyć bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto wlać do formy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec 50 minut. Babkę odstawić na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia, a następnie polać lukrem.
Super przepis. Babka jest smaczna i świeża przez tydzień.
A z masełkiem na śniadanie – poezja…
Też, tak uważam, przepis łatwy i bez wysiłku do wykonania. Dziękuję za komentarz…
Pani Mario, czy kostka drożdży to 5, czy 10 dag. Przepis mnie zainteresował, bo jest praktycznie bez pracy i bardzo tani. Pozdrawiam
Pani Dorotko ma być 10 dag. Cieplutko pozdrawiam,życzę udanego wypieku i,
Drożdżówka wyszła bardzo smaczna, mój mąż był bardzo zadowolony i szybko się z nią uporał (ja również). Polecam.
Dziękuję za komentarz,ja również lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy w wykonaniu. Cieplutko pozdrawiam.