Kiszona Sałata Lodowa

Zaczynam letnie “dżem session” w mojej kuchni.

Przetwory z warzyw i owoców to dla mnie pole dla eksperymentów. Na początek kiszona sałata. Różne warzywa kisiłam, teraz próba z sałatą lodową. Po ukiszeniu jest smaczna i krucha.

Składniki:

  • 3-4 główki sałaty lodowej
  • 4 kawałki chrzanu
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • kilka gałązek kopru z baldachimami
  • kilka ziarenek gorczycy

Wykonanie:

  1. Liście sałaty dokładnie umyć i porwać na kawałki, w garnku zagotować litr wody, wsypać sól, wymieszać i wystudzić.
  2. Słoiki starannie umyć, wyparzyć wrzątkiem i wysterylizować w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku – jest to bardzo ważne, żeby nasza sałata się nie zepsuła.
  3. Na dno każdego słoika wrzuć po kawałku chrzanu, kilka ziaren gorczycy, gałązkę kopru i 2 ząbki czosnku, a następnie ciasno ułóż sałatę. Pozostałe ząbki czosnku oraz koper rozłożyć na wierzchu sałaty.
  4. Sałatę z przyprawami zalać przestudzoną zalewą i zamknąć słoje. Kiszona sałata jest gotowa do spożycia po 2-3 dniach.

Źródło: Pani Teresa Skotnicka

2 myśli na temat “Kiszona Sałata Lodowa”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.