- 1kg. imbiru
- 2,5kg. cukru
- 2,5l. wody
- garść soli (tylko do wstępnego gotowania)
Imbir myjemy, obieramy cieniutko ze skórki, najlepiej schodzi, skrobiąc nożykiem.
Jestem zwolenniczką recyklingu – rzeczy, które nie są już pozornie potrzebne lubię używać do swoich projektów. Szeroko pojęte rękodzieło towarzyszy mi odkąd pamiętam. Moim chłopcom szyłam ubranka, robiłam na drutach sweterki. Moje zamiłowanie do rękodzieła pomogło mi w stanie wojennym zaistnieć i zaczęłam szyć odzież do butików, bo mój mąż(muzyk) z dnia na dzień został pozbawiony pracy. Kto pamięta tamte czasy, wie jakie były trudności(puste pułki). Działalność rzemieślniczą miałam ułatwioną, bo z podróży dalekich i bliskich namiętnie przywoziłam ładne materiały, dodatki z myślą o sobie, a w zaistniałej sytuacji mogłam tworzyć fajne ciuszki. Zamiłowanie do rękodzieła i twórczych eksperymentów mam od zawsze. Prezentuję rzeczy zrobione samodzielnie i takie, którym daję drugie życie. Szyję, ozdabiam przedmioty, moja ostatnia pasja to decoupage. Sprawia mi ogromną frajdę i poświęcam jej sporo czasu.
Imbir myjemy, obieramy cieniutko ze skórki, najlepiej schodzi, skrobiąc nożykiem.
Nie ma nic lepszego do grzańca !!
Sam miodek również smakuje:)
Dziękuję za odwiedziny u mnie.
Z przepisu na imbirowy miodzik z pewnością skorzystam;-)
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Bardzo dziękuję, że tu wpadłaś;-)
Bardzo polecam!
Karolina
Karolina….-bardzo miło mi to czytać-))Uściski-)))
mmm, musi byc pyszny taki miodek 😀
Mało że pyszny, to bardzo zdrowy!!!
Udoskonaliłam recepturę miodku imbirowego,
zamiast cukru, który, całkowicie pozbawiony jest
drogocennych związków mineralnych i jest bardzo kaloryczny,zamieniłam na cukier trzcinowy.
W najbliszych dniach opublikuję nowy post
"Miodek imbirowy-trzcinowy" Pozdrawiam serdecznie.
Mam pytanie: czy kobiety karmiące piersią mogą się leczyć takim miodkiem? Nasz przepis na mniszek: http://frajdap.blogspot.com/2011/04/kwiaty.html
Pozdrawiam – F.
Witam…imbir ma ostry smak-konieczna konsultacja u lekarza.
Pozdrawiam-M.
..Zbliża się czas jesiennej pluchy,pora więc już pomyśleć o miodku…Serdecznie pozdrawiam…Dana
Myślę,myślę…Cieplutko pozdrawiam-M