Imbir na jesienne chłody!

Żródło:http://www.yaacool-uroda.pl/index.php?article=1427

Jako roślina zrobiła furorę na całym świecie, niezastąpiony w kuchni azjatyckiej, jako przyprawa i lekarstwo.
Właściwości lecznicze opisałam w “Miodek Imbirowy“.
Na jesienno-zimowe chłody imbir jest idealny, bo rozgrzewa, poprawia krążenie, przeciwdziała infekcją, wymiata toksyny z organizmu.
Imbir jest dość ostry, dlatego powinny go unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią, oraz osoby cierpiące na chorobę wrzodową.

Oto kilka sprawdzonych przepisów z babuni notesa:

Herbatka imbirówka pani Ireny Sosnowskiej.
Wspaniale rozgrzewa i skutecznie zapobiega wszelkim przeziębieniom w sam raz na jesień i zimę:
Jedna łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Do szklanki wrzącej wody wsypujemy imbir, dodajemy majeranek i tymianek.
Mieszamy, szklankę przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Napar przecedzamy i studzimy do temp. ok. 60’C.
Dodajemy miód i sok z cytryny.
Mieszamy i wypijamy.

Imbir łagodzi ból
Korzeń imbiru jest silnie wirusobójczy i ma działanie przeciwbólowe.
Dlatego pomaga przy kaszl i bólu gardła.
Plasterek świeżego imbiru ssij  przez 10 minut trzy razy dziennie.
Powtarzaj kurację aż do ustąpienia objawów.

Imbir dla zziębniętych
2-3 cm świeżego startego imbiru zalej szklanką wrzątku i dodaj szczyptę cynamonu.
Gotuj na małym ogniu 15-20 minut, przecedź i pij gorący odwar.

Imbir na trudy podróży
Odrobina imbiru pomoże Ci znieść trudy podróży, a przede wszystkim podenerwowanie.
Przyprawa ta jest doskonałym naturalnym środkiem, który skutecznie chroni przed chorobą lokomocyjną.

Rozgrzewająca kąpiel imbirowa
Imbir nie tylko łagodzi bóle mięśniowe i dreszcze, ale także doskonale rozgrzewa.
Dlatego, gdy poczujesz, że i zimno, zrób sobie imbirową kąpiel.
Wsyp dwie łyżki mielonego imbiru do wanny do połowy napełnionej bardzo ciepłą wodą i poleż w niej kwadrans. Działanie kąpieli wzmocni wypicie w jej trakcie herbaty imbirowej.

Imbir- idealna przyprawa do dżemów i konfitur
Wydobywa z owoców ich naturalny smak, dodaje przetworom aromatu i konserwuje.
Np. starty korzeń imbiru dodaj do syropu z wody i trzcinowego cukru, włóż cząstki gruszek i cytryn, gotuj na średnim ogniu, aż owoce uzyskają konsystencję dżemu.

6 komentarzy do “Imbir na jesienne chłody!”

  1. Wyczytałam, że imbir jednak przydaje się w ciąży, bo pomaga zwalczać mdłości i z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że coś w tym jest. Oczywiście stosowałam małe dawki – 2-3 cienkie plasterki na kubek herbaty.

  2. Ucieszyła mnie wiadomość,że imbir łagodził Ci mdłości w czasie ciąży,
    mnie imbir łagodzi inne schorzenia .Rzeczywiście imbir to panaceum na wiele
    dolegliwości.Ja regularnie gotuję "miodek imbirowy",bo wieczorna filiżanka
    herbaty musi być z łyżeczką tego miodku.
    Cieplutko pozdrawiam.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.